Рисуване за най- малките - ползи, материали, идеи

Рисуването се води един от първите методи за ранно детско развитие. Чрез рисуването се развива въображението, фината моторика, творчеството, а защо не и отношение към изкуството. В ранна възраст може да е част от тихите и спокойни игри, да помогне на детето да се успокои и да се концентрира, а в по-напреднала - начин за изразяване на емоции. Помага му да се запознае с различните цветове, форми, материали, а след години и за писането. Освен голямо забавление, то изгражда още и самочувствие и увереност. Може да използвате готовите творения за подаръци. Аз например направих малко пано с "драсканици" и отпечатък от ръката на Иван за подарък, още кoгато беше на 13 месеца. 

рисуване за най- малките - ползи, материали, идеи

За да започне детето да "рисува" е необходимо да може да стои самостоятелно и да задържа даден предмет в ръката си. За всяко дете този момент е различен, но след 12тия месец повечето са в готовност да драскат и творят, ако имат подходящите материали. Ето и нашите фаворити :


Пастели :  

  • Пастел топка - топката е удобна за хващане от детските ръчички. Комбинира 6 цвята пастели в 1. Няма разпиляване, няма и чупене! Не, че е невъзможно, но е трудна за ядене и нараняване. 
  • Color peps пастели - имаме тези на Maped, които бях поръчвала много отдавна от английския Amazon. Не ги намирам налични онлайн, но съм виждала подобни и в Lidl. Тези меки пастели са с оволна форма, което отново ги прави много удобни за задържане. Цялото нещо е пастел, тоест няма значение как е хванато. Цветовете са наситени и плътни, не са разпрашват, не цапат и не се чупят. Могат също да се сглобяват един с друг, което си е бонус занимание. 
Моливи : 
  • Джъмбо моливи - моливите са доста дебели и се чупят по- трудно. Цветовете са хубави и дебелината на самия молив го прави по- удобен за хващане. Употребата е хубаво да става под надзор, защото ако детето все още не е много добре координирано може да се нарани. 
  • Моливи - водна боичка - този чуден комплект освен малки и практични моливи включва и водна четка! Удобни са за хващане, но пък цветовете не са толкова наситени. За сметка на това се разтварят с вода и се превръщат във водни боички, което прави смесването на цветовете изключително интересно. Следите от молив се почистват по- трудно, така е че на ваша отговорност!

    * Събрала съм всички тези материали в комбинация с един по- малък скицник в кутия от ИКЕА. Държа ги на видимо място в хола, Иван има постоянен достъп до тях и може да ги използва, когато поиска.* 
    рисуване за най- малките

Рисуване с вода : 
  • Книжка за рисуване с вода - тези книжки са супер изобретение и всеки трябва да ги има! Не се шегувам, дори и на мен ми действат релаксиращо. Няма никакво цапане, нужно е само малко вода и цветовете "оживяват" на хартията. А след изсъхване може да се използват отново и отново! От всички, които сме пробвали съм най- доволна от тези на Melissa& doug . Самите илюстрации са красиви, цветовете са наситени и хубави, химикалката е удобна! Може да се използват и когато пътувате, в ресторант и т.н. Много практични! 
    рисуване за най- малките - ползи, материали, идеи
  • Оцветяване с вода и четка АзБукиВеди - боята в тези книжки е поставена по специална технология върху самите рисунки във вид на точки. Когато децата минат върху тях с мокра четка, цветовете оживяват. Всяка картинка може да се оцвети само по един път, като цветовете наистина стават като от боички, съответно и леко цапат. Тези на марката са с изображения по цялата страничка, а цветовете на всяка картинка са плътни и наситени. От марката предлагат и много хубави комплекти, които идват в картонена кутия и са чудесни за подарък. 
    рисуване за най- малките - ползи, материали, идеи
  • Оцветяване с вода и четка Софтпрес- тези книжки са на същия принцип и се оцветяват с помощта само на четка и вода. Тук обаче има само по 1 илюстрация на страница, тоест цялостната картинка е по- минималистична и семпла, а самите цветове не са толкова наситени, но пък темите са хубави. рисуване за най- малките - ползи, материали, идеи
Бои за рисуване с пръсти :  
  • Комплект Maped - боите са с маслена текстура и се отмиват лесно. Водят се безвредни, дерматологично тествани и подходящи за деца над 1 год., макар че аз не бих рисувала. Иван ги използва след като стана на 2. Мазането е голямо, почистването след тях също е приятно, но пък доставя истинско удоволствие на Иван. Забелязвам, че с тях обожава да смесва цветовете и се радва на получения резултат. Количеството е доста! 
рисуване за най- малките - ползи, материали, идеи

💛

Последвайте ме Facebook | Instagram | Youtube | Bloglovin

*Линковете са добавени за ваше улеснение и аз не печеля нищо от тях.* 

Няма коментари

Абонирай се за Глам новини

* indicates required