Торта без захар - рецепта за малки и големи

Торта за рожден ден без добавена захар.. ето ви рецепта, която не съм очаквала, че ще приготвя, а камо ли и да споделя в блога. Тортата е супер за малки и големи, ако сте начинаещи в сладкарството, дори и да нямате никакъв опит и много инструменти вкъщи съм сигурна, че пак ще се справите. Ако пък имате повече опит може да успеете да направите и по-красива декорация от моята! Аз съм на ниво начинаещи, но с много ентусиазъм. Тази торта ми се получи така както искам на 3тия опит! 
торта без захар рожден ден деца
Преди да започнете : 
  • Използвам тип планетарен миксер, но и без него ще се справите. 
  • Отделете белтъците в суха (по възможност метална) купа. Постарайте се да няма никакви жълтъци при белтъците, за да може хубаво да се разбият на сняг(нали се сещате за теста с вдигане на купата над главата!).
  • Посоченото количество продукти е конкретно за количеството захар от фурми. Захарта от фурми има по-специфичен карамелен вкус, освен това е една идея "по-влажна" и слепва повече. 
  • Тортата съм я правила и с 2, и с 3 блата. Признавам си, че ми беше по- трудно да разделя готовия блат на 3( даже средния го накъсах леко). Не се вижда или усеща, но ако се притеснявате може да го разделите на 2, като блатовете просто ще бъдат по- дебели. 
  • Използвам тава с падащо дъно с диаметър 20см. 
  • Всяка фурна е различна, така че проверявайте за готовност. 
  • Хубаво е тортата да престои поне няколко часа в хладилник, преди да я консумирате. Може да оставите за цяла нощ и да декорирате по избор преди поднасяне. 
  • Тортата е подходяща за хора на хранителен режим без захар, като диебитици, но не само, както и за деца над 2 год. Захарта си е захар и няма идеален заместител за нея, но ако обичате по- леки и свежи торта - тази ще ви хареса! 
детска торта без захар
Необходими продукти :
🎂За блата :
4 яйца
100 гр. пълнозърнесто брашно
1 ч.л. бакпулвер
1 ч.л. ванилия
4 с.л. олио
100 гр. захар от фурми
60 мл. соево мляко
🎂 За крема :
200 гр. заквасена сметана
200 гр. маскарпоне
3 с.л. кленов сироп
1 с.л. лимонов сок
домашно сладко от малини без захар
🎂 За декорация :
пресни малини

Приготвяне :
👩🏻‍🍳 На блата 
1. Застелете си тава с падащо дъно с хартия за печене и намажете стените с много малко мазнина. Загрейте фурната на 170С с вентилатор.
2. Разделете белтъците от жълтъците внимателно. Разбийте белтъците на сняг. 
3. Жълтъците разбийте много добре заедно със захарта от фурми, олиото, ванилията и млякото. Пресейте брашното и бакпулвера, прибавете към вече разбитите жълтъци и разбъркайте. Накрая добавете постепенно и разбитите белтъци. 
4. Полученият блат изсипете във формата и печете в предварително загрятата фурна на 170С за 18 мин. Изключете фурната и оставете да се охлади максимално, без да я отваряте. Изпеченият и охладен блат разделете на 3 равни части. 
👩🏻‍🍳 На крема
1. Разбийте заквасената сметана, маскарпонето, кленовия сироп и пресния лимонов сок до получаване на хомогенна смес. 
👩🏻‍🍳 Сглобяване
1. Започнете с блат, върху който разнесете равномерно от крема, а след това и от сладкото от малини. Следва пак блат, крем и сладко. Сложете последния блат, загладете останалия крем отгоре и отстрани на тортата и декорирайте с пресни малини. 
здравословна торта без захар
блат за торта без захар


Рецептата е адаптирана от ProfesiyaMama
💛
Последвайте ме в Facebook | Instagram | Youtube | Bloglovin

Няма коментари

Абонирай се за Глам новини

* indicates required