6 месечен ъпдейт #моетоакне

Първата публикация на тема #МоетоАкне се появи точно преди 6 месеца. Тук може да разгледате всичко, което съм изписала до момента. 4 дерматолога по- късно, редица изхабени продукти и "инвестирани средства", днес правя обобщение на всичко.
6 месечен ъпдейт #моетоакне


За тези 6 месеца успях да стигна до следните изводи :
  • Акнето ми не е на хормонална основа, както аз си мислех през цялото време. Да, хормоните оказват много голяма роля при него, но в моя случай те не са причинита за появата му. Състоянието ми винаги се влошава преди цикъл обаче.. 🙅
  • Храната не оказва кой знае колко голямо влияние. Ограничавам млечните продукти ( не съм ги изключила съвсем), но значителна разлика няма. Спирала съм месото, избягвала съм захарта, постила съм няколко пъти и пак разлика няма. Да, след като изям един бургер или пица може да ми излезе малка пъпка, но при мен проблемът са големите, подкожни пъпки с "огнища", които просто си стоят на лицето ми в продължение на няколко седмици, повечето дори са без връх. Важно е да се намери баланс и да се хапват повече зеленчуци и плодове. 
  • Гримът не е причинител на акне. Тежкият грим и некоректното му почистване могат да запушат порите, което от своя страна да влоши състоянието, откъдето идва и мисленето, че гримът може да е причина за появата на акне. Както съм ви казвала, зимата не използвах фон дьо тен, само тониран крем. От няколко месеца вече всекидневно използвам такъв и не намирам разлика.  Аз не съм фен на силното покритие и използвам фдт с по- леко към средно покритие. Изборът на грим при хора с акне може да се окаже много трудна задача, но намирането на правилните продукти е много важно. 
  • Всички кремове и мазила, които са за проблемна кожа и акне са изключително тежки и за няколко месеца успяха тотално да променят кожата ми. Зимата кожата ми беше абсолютно дехидратирана, едвам успях да я спася тогава. Намалих употребата на агресивни продукти и от тогава се опитвам да балансирам нещата. Кожата ми вече е доста тънка и много често, дори и след малки пъпки ми остават петна. 
  • Колкото по- бързо "свикнеш" със състоянието си и колкото по-бързо се научиш да се приемаш такъв какъвто си, толкова по- лесно ще се случват нещата. На това още се уча. Когато лицето ми е в добро състояние.. е много лесно. Но когато тъкмо решиш, че държиш нещата под контрол и че има подобрение.. ами събуждаш се с нови 3-4 пъпки, които те връщат обратно на стартовата линия.
  • Знаете ли, че имам дни, в които ме е срам да изляза сама от нас без грим? Ако има някой с мен съм по- смела, но сам сама ми е мното трудно. За това е и важно да имаш хора около себе си, които да те разбират и подкрепят, защото процесът е доста дълъг и не много лесен. 
  • Акнето, особено в по- крехка възраст, може да остави не само белези по лицето, но да повлияе на психиката и на самочувствието. За това е важно да се говори открито и доста по- често за него. Колкото повече това състояние се игнорира или пренебрегва, толкова "по- срамно" става, а това не трябва да е така. 
  • Кожните проблеми са изключително упорити и тъпи. Подобрение при мен има, но и акне все още има 😐
Снимка 21 април 
6 месечен ъпдейт #моетоакне
Снимка 29 април 
6 месечен ъпдейт #моетоакне
 Снимка 14 май
6 месечен ъпдейт #моетоакне
  • При по-упорити състояния, само кремове мазила и измивни продукти няма да свършат работа. Повечето лекари изписват антибиотици и хапчета. Аз за себе си съм решила, че под формата на хапчета ще приемам само разни витамин и добавки, но никакви антибиотици.
  • Има различни процедури и пилинги, които могат да се правят, за да се подобри състоянието на лицето. Аз започнах с бадемов пилинг, който се води най-лекия вариант при пилингите с киселина. Трябва да се направят 3-4 процедури, за да има видим ефект. Още съм на първата и не знам дали ще успея да ги довърша, но разбира се, ще ви държа в течение и ще споделям как се развиват нещата.

Нещото, което се опитвам да променя е навикът ми да си чопля и стискам лицето 😣 Много е трудно, но определено виждам някакво подобрение. Не се сдържам всеки път, няма какво да се лъжем, но наистина това е нещото, което много искам да променя. 
В следващата публикация по темата ще ви споделя за новата ми рутина, защото естествено смених доста от продуктите, които ви показах тук 

Моля не забравяйте, че не съм професионалист и че споделям моето лично мнение и моят личен опит! 
💛
Последвайте ме в Facebook | Instagram | Youtube | Bloglovin

Няма коментари

Абонирай се за Глам новини

* indicates required