Мисия "Без памперс" - нашият опит, съвети, книжки

Мисия “без памперс” успешна! 🥳 Е, засега само през деня, защото Иван все още спи с такъв. Сънят ни е много деликатна тема и нямам никакво намерение да го рискувам!  😄 Смятам, че целият процес протече доста добре и сравнително бързо, без много стрес и от двете страни, затова в днешния пост съм събрала всички съвети, за които се сетих. 
без памперс съвети
Ето и моите съвети за успешно махане на памперс : 
  • Иван се запозна с гърнето още на 9 месеца. Когато започна да седи по- стабилно му направих кътче в банята, което включваше гърнето му( сложено до тоалетната), както и любими книжки, с които да му задържа интереса. В началото сядаше за секунди и губеше интерес. Имаше период, в който седеше по 15 Мин, само разглеждайки книжките, без да върши никаква работа. Имаше период, в който изобщо не сядаше. Постепенно започна да ака на гърнето, след време си казваше “ако”, но започна да пишка едва след премахване на памперса. Гърнето беше и част от ритуала за сън- преди спане се сяда на гърнето. Този процес продължи доооста дълго- над година, като гледах да не настоявам и да не напъвам да стои на гърнето, ако не му се стои. Сутрин също сяда на гърнето, преди да си измие зъбите. 
  • Говорене - 2 седмици преди да махнем памперса му казах, че е време да сложим гащички. Попитах го какви гащи иска да има, той естествено каза "с коли" и започна великото търсене на гащи с коли. Намерих хубави в LC Waikiki, в Lidl, както и на една турска марка. Взех няколко размера - повечето са му точни, но също така взех и няколко по- големи. Идеята ми беше да свикне по-лесно да ги сваля и облича сам, докато сме си вкъщи, защото все пак му падат. 
  • Спокойствие- стараех се да бъда максимално спокойна, да не се ядосвам като припикае килима/стълбичката/ банята. Говорех нормално, обяснявах. Първата седмица го питах по- често дали има пиш/ако/иска да отиде до тоалетната. Бързо обаче установих, че това не е моята тактика. Изхабявах някоя и друга нерва, стресирайки се да не изпусна интервала или да го накарам да ми обърне внимание, докато си играе, защото не е пишкал от 30 минути(примерно). Реших да го оставя сам да преценя и да усеща, когато е време, което означаваше една идея повече мокри гащи, но пък затова избрах и летния сезон. 
  • Подготовка- излизах навън с поне 3 чифта бельо, както и допълнителни панталонки и тениски. Първите 2 седмици имах случаи, в които не ми стигат, но след това те бързо намаляха и вече смело излизам без допълнителни дрехи.
  • Бабите - тъй като и двете му баби са наоколо, Иван прекарва време с тях почти всеки уикенд. Първите седмици не го пращах при тях, но когато и това стана ги помолих да не го питат постоянно и да реагират спокойно при напишкване.
  • Похвали - похвалите са важна част от процеса, но е хубаво да има и разяснение. Само едно "браво" като седне на гърнето не е много от полза. "Браво, че успя да си опазиш гащичките сухи". "Много е приятно, че гащичките ти са сухи и можеш да си играеш на воля". "Този път успя да кажеш навреме, че ти се ходи до тоалетната. Браво!" и други. 
  • Книжки- кътът с книжки беше много важен за поддържане на интереса. 😄 Добавях по една с тема “гърне” измежду другите. Книжките са много цветни и успяват да грабнат вниманието му.
без памперс съвети

Ето и кои книжки много помогнаха и направиха целия процес по- приятен:
  1. Чисти, спретнати и здрави - тази книжка е буквално една от първите, които успя да грабне интереса на Иван. Не е директно насочена към ходенето на гърне, но има и страничка по темата. С много капачета, цветна и разбираема. В началото разказвах по картинките, после започнах да чета по странички, сега вече можем да я прочетем цялата, без да загуби интерес. За съжаление, сега виждам, че не е налична по книжарниците, което ме натъжава, защото е наистина хубава. 
    без памперс - опит, съвети, книжки
  2. Защо ни е нужно гърне ? - отново с много капачета, много цветна и насочена конкретно към гърнето. Първата страничка е с картинки на различни видове гащи. Тъй като всички приятелчета на Иван махнаха памперса още миналото лято му обяснявах, че сега вече носят гащи и на всеки чифт го питах според него на кой са тези гащички. Така представих гащите като нещо забавно, полезно и нужно! 
    без памперс - опит, съвети, книжки
  3. Арчи и гърнето - взехме я назаем, но виждам, че сега отново е налична. Ако трябва да съм честна, поредицата на Арчи не ми е много любима, но пък Иван много я харесва, заради подвижните и познати елементи. Съвсем кратичка, с много малко текст и повече картинки, което я прави подходящи и за по- малките дечица.без памперс - опит, съвети, книжки
  4. Каю - време е за гърне - тази съм я кръстила "тежката артилерия". Без подвижни елементи, с по- малко картинки и повече текст, но пък обхваща различните ситуации и има много хубави примери. Поредицата е хубава, имаме няколко книжки от нея, Иван ги харесва и приема много добре. 
без памперс - опит, съвети, книжки

Смятам, че избрах подходящия момент за махане на памперса и това улесни целия процес. Иван вече се сеща, говори и разбира много и това направи нещата още по- лесни. Другото, което доста помогна е че повечето му приятелчета махнаха памперса преди една година и той ги гледа през цялото време. Както и аз и събирах идеи, съвети и търпение още от тогава! 😂 

Майчинството е много по- приятно, когато има с кой да обмениш опит ! 

💛

Последвайте ме Facebook | Instagram | Youtube | Bloglovin

*Линковете са добавени за ваше улеснение и аз не печеля нищо от тях.*

Няма коментари

Абонирай се за Глам новини

* indicates required