Захранване на бебето

Започнах да захранвам Иван на 5 навършени месеца. Знам, че сега се препоръчва да изкара 6 месеца само на кърма, но той сам ми подсказа, че е готов. Как го разбрах? 

захранване на бебето

Когато навърши 4 месеца и откри света около него, започнах да го взимам с нас на масата. В началото изобщо не ни обръщаше внимание, оглеждаше лампите, играчките и всичко около него. След това започна да се ослушва за звуците от тропането на приборите и чиниите. След още малко започна да следи с интерес лъжицата и къде отива. Аз му показвах разни неща и му разказвах какво ям. Започна да проявява интерес и към чашите и отваряше уста заедно с мен. Последната стъпка беше, когато щеше да отхапе една печена дюля от ръцете на майка ми! Аз не бях готова, но той беше!


И така започна нашата история със захранването. Ето някои съвети от мен : 

- целта ми е да опознае храната, а не да заместя ядене. Не го насилвам, не меря и не следя колко точно яде.  В момента, в който видя, че губи интерес към храненето - приключвам. Без да го моля да хапва още една лъжичка, само още малко и т.н. Макар че той рядко отказва ядене, все пак не го насилвам. Вече е на 8 месеца и засега има заместено само 1 хранене - следобедната закуска.

- винаги го оставям да си поиграе с лъжицата, купичката или лигавника, след като се е нахранил. Много се кефи като му подам лъжичката и започва да я върти, облизва и пипа. От момента, в който започна да сяда в столчето, тоест в 6тия месец започнах да му давам да опитва и различни храни с ръце.

- на столчето за хранене има закачена само една чесалка за зъбите, защото някой път взимам столчето в кухнята, за да мога да сготвя нещо. По време на ядене гледам да няма много игри и излишно разсейване. 

-Като стана въпрос за столчето, ние се спряхме на Tripp trapp на Stoke . Столчето не е никак евтино, но сме го взели с перспектива- да расте заедно с Иван. Засега съм много доволна и го определям като една от най- добрите ни покупки. Удобно е, стабилно, но в същото време мога лесно да го преместя. Почиства се лесно и бързо. 

- Уредът на Phillips Avent 4в1 - доста се чудих дали да го купя, ако трябва да бъда честна. В момента, в който реших, че аз ще му правя пюретата обаче знаех, че трябва да го имам. И към момента, изобщо не съжалявам. Всичко става супер бързо и лесно. Само в един уред, не заема много място, почиства се лесно. Готвя на него, на другия ден претоплям пак с него и всичко е много опростено. Вече няколко месеца го използвам по няколко пъти на ден и някой път леко протича вода. Ще видим как ще се представи в бъдеще.

-Комплект на Tomee tippee за захранване. Закупих го от Хиполенд, още към 4тия месец, само защото беше на промоция и цената ми се стори супер приемлива за нещата, които са включени в него. Комплектът включва 2 лъжички, 2 купички, 2 малки кутийки с капак, шише за вода и гумен лигавник. В началото ми се струваше много практичен, но след 2 месеца употреба вече нещата не стоят така. Тези гумени лигавници в нас не могат да се използват. В момента, в който види такъв, Иван направо откача- пада една борба, докато го слагам. Аз се боря да го закопчая, а Иван да го изяде. Той предпочита да го използва като чесалка за зъбите, затова се наложи да използвам обикновени, памучни лигавници. 

-Преди няколко дни се сдобих с лигавник/престилка от ИКЕА, който също е доста удобен, защото се измива лесно. От известно време използвам и купичка, чинийка и лъжички на шведската марка Mushie, които не само са естетически по- красиви, но и качеството е в пъти по- добро ( както и цената). 

-Започнах захранването със зеленчукови пюрета. Картоф, тиквичка, морков, тиква, зелена чушка- каквото имаше сезонно и домашно. След това бяха плодовете. В началото ядеше само банан и авокадо, но вече много обича и ябълка, круша, манго, синя слива. След това въведох жълтък, а след него и месото - пилешко, пуешко, заешко, телешко и свинско. Някъде след жълтъка включих и мазнините - ГХИ и кокосово масло. Глутенът въведох със спелтови сухари, после директно овесена каша. Не съм използвала схеми, тъй като вероятността да има глутенова непоносимост беше доста ниска( никой в семейството ни няма такава). От млечните засега хапва само извара, защото направи лека реакция към киселото мляко, сиренето и кашкавалът. Ще ги пробвам пак няколко седмици! 


-Гледам да не изпадам в крайности. Старая се да предлагам разнообразие. Зареждам се с търпение при всяко хранене. Друго, което често се зарежда е малката акумулаторна прахосмукачка от ЛИДЛ, която е най-верният ми помощник и без нея нямаше да се справя! 



Очаквайте продължение...

💛
Последвайте ме в Facebook | Instagram | Youtube | Bloglovin
*Линковете са добавени за ваше улеснение и аз не печеля нищо от тях.*

Няма коментари

Абонирай се за Глам новини

* indicates required